Hemoroid Tedavisi ve Tedavide Kullanılan Yöntemler - ALFA TIP MERKEZİ

Blog

Hemoroid Tedavisi ve Tedavide Kullanılan Yöntemler

Hemoroid (Basur) Nedir?

Halk arasında basur olarak bilinen Makat bölgesinde yer alan toplardamarların sonucunda şişmesi ve meme halini alması ile ortaya çıkmaktadır. Damarların varisleşmesi olarak da tanımlanabilen hemoroid, genellikle makattaki basının artması nedeniyle görülmektedir.

Toplumda çok sıktır.  Her yaşta ve her cinsiyette görülebilir.  Günümüzde günlük alışkanlıklarımızın değişmesi gibi nedenlerden dolayı gençlerde de oldukça sık görülmektedir.

Hemoroid (Basur) Neden Olur?

Hemoroid hastalığı, gündelik yaşam konforunu  olumsuz etkiler. Başlıca nedeni kabızlık, acı yemek ve ağır kaldırmak denilebilir.

  • Az su içmek
  • Obezite
  • Hareketsiz bir yaşam şekli
  • Gebelik ya da doğum
  • Aşırı  alkol ve sigara tüketimi
  • At binmek, halter ya da ağırlık kaldırmak
  • Ağır spor, bisiklet binmek
  • Uzun süre oturmak  (pilotluk, şoförlük, masa başı iş)
  • Genetik yatkınlık.

Hemoroid (Basur) Çeşitleri

Hemoroid konuma göre ikiye ayrılır. İç hemoroid ve dış hemoroid .

İç Hemoroid  Nedir?

Makatın iç kısmında yer alır.  En çok sıkıntı yaratan türdür.

4 Evresi vardır.

1.Derece Hemoroid:

Başlangıç evresidir.  Hemoroid yastıkçıkları dışarıdan fark edilebilir biçimde değildir. Buna bağlı olarak da şikayet ve belirtiler de anlaşılabilir değildir. Bariz bir bulgu ile karşılaşılmadığı için kişiler tarafından anlaşılamayabilir ancak uzman bir hekimin uygulayacağı detaylı bir muayene ile teşhis edilebilmektedir.

2.Derece Hemoroid:

hemoroid  boyut olarak büyümeye başlamıştır. makatın içerisinde bir doluluk, dolgunluk hissi olur. dışkılama esnasında ıkınmaya bağlı olarak makat dışına çıkıp sonrasında ise tekrar makat içine girdiği gözlenir. Hemoroid memeleri kanama, kaşıntı ve bazen  makatta ağrı şeklinde belirti gösterir.

3.Derece Hemoroid:

Hemoroid yastıkçıkları normal zamanda da makat dışına çıkacak kadar  büyümüştür. Dışkılama esnasında dışarı sarkar ve yalnızca elle müdahale edildiğinde içeriye itilebilmektedir. Bu evrede daha yoğun bir kanama, ıslaklık hissi ve kaşıntı şikayetleri olur.

4.Derece Hemoroid:

Basur memeleri sürekli rektum dışındadır. Artık anüs kanalına sığmayan yastıkçıklar makat ağzının dışına taşmaktadır. Bu evredeki hastalıkta hemoroid memeleri hiçbir şekilde anüs içerisine itilemez Günlük hareketler büyük biçimde kısıtlanır. En kısa sürede tedavi gereklidir.

Dış Hemoroid

Bu hemoroid çeşidinde basur memeleri makatın dış kısmında yer alır. Anüs çıkışında ortaya çıkan bu hemoroid çeşidinde yastıkçıklar gözle görülür ve elle hissedilebilir   boyuttadır.

Hemoroid (Basur) Tanısı Nasıl Konulur?

Tanıda  hasta şikayetleri ve  fizik muayene önemlidir. Muayene ile hastalığın seviyesi tespit eidlir ve tedavi planlanır.

Hastada  makattan kan gelmesi durumunda   rektoskopi gibi ek tanı yöntemleri kullanılabilir. Kanser vb durumlar ayırt edilmelidir.

Gerekli görülürse tümör gibi hastalıkları da araştırmak İÇİN  kolonoskopi gibi yöntemlerden de yararlanılmaktadır.

Hemoroid (Basur) Nasıl Anlaşılır?

Yerleşim yerine göre oldukça ağrılı bir hastalığa dönüşebilen hemoroid günümüzde yetişkinlerde yaygın olarak görülen hastalıklardan biridir. Özellikle yaşla birlikte görülme olasılığı artan hemoroid nasıl anlaşılır merak edilen noktalar arasında bulunmaktadır. İç ve dış hemoroid olarak ayrılan hastalık genel olarak anüste hissedilen ağrı ve kanamalarla karakterizedir. Anüsün içinde ortaya çıkan şişlikler genellikle kanama dışında belirti göstermemektedir. Bu nedenle, hemoroid en net şekilde kanamalardan anlaşılmaktadır. Anal çatlaklardan kaynaklanan rektal kanamalar ve ağrılar hemoroidle karıştırılmaktadır. Bu nedenle, anüs çevresinde bu belirtiler görüldüğünde bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.

Hemoroid (Basur) Belirtileri Nedir.

  • Makat ve çevresinde kaşıntı hissi
  • Tuvalette  klozete ya da peçeteye kan gelmesi
  • Makat bölgesinde yanma hissi
  • Makatta ıslaklık ya da akıntı,
  • Anüs bölgesinde ele gelen şişlik
  • Makatta dolgunluk hissi
  • Dışkılamanın tam yapılamaması ve normal zamanda da dışkılama hissi yaşamak,
  • Makat bölgesinde ağrı.

Basura Ne İyi Gelir?

Hemoroid (basur) hastalığının tedavisi ertelenmemelidir.

Günde en az 2 lt su tüketilmelidir.

Posalı ve lif bakımından zengin besinler tüketilmelidir. (kuru baklagiller, taze sebze ve meyve, probiyotik içeren yoğurt, kefir, turşu ve ayran gibi besinler, kuru meyve ve kuru yemişler)

Fast-food, asitli içecekler, hazır gıdalar, beyaz ekmek ve karbonhidrat miktarı yüksek besinler tüketilmemelidir.

Düzenli spor yapılmalıdır.

Tuvalette uzun süre oturur pozisyonda kalınmamalıdır.

Hemoroid (Basur) Bitkisel Tedavi İle Geçer Mi?

Hemoroid hastalığı kendiliğinden iyileşmez .  Bilimsel temeli olmayan önerilerle  vakit kaybedilmemelidir. “Basura iyi gelen krem”, “Basur için bitkisel tedavi” gibi ilan ve reklamlara  temkinli yaklaşılmalıdır. Lif içeren besin ve su tüketim tavsiye edilir.

Hemoroid hangi evrede ameliyat edilir?

Birinci ve ikinci evre hemoroidler çok mecbur kalmadıkça ameliyat edilmez.  Üçüncü ve dördüncü evre hemoroidler ise ameliyat gerektirir.

Hemoroid ameliyatı nasıl yapılır?: Birkaç farklı teknik vardır. Hekiminiz size uygun tedaviyi bildirecektir.

Basur ameliyatı kaç günde geçer?

Hemoroid ameliyatı sonrası iyileşme süresi ne kadar kısa olursa hastaların normal yaşama dönmeleri o kadar kolaydır. Hasta  Lokal anestezi de hemen, spinal anestezi de ertesi günü ayağa kalkar. Fakat iş ve sosyal yaşama dönmesi 7-10 günü bulabilir.

Hemoroid ameliyatı sonrası ağrı ne kadar sürer?

Hemoroid ameliyatı sonrasında 2-3 saat  yoğun ağrılar gözlenebilir. İlaçlar ile bu azaltılır. Sonraki bir haftalık süreçte ağrılar giderek azalacaktır.

Hemoroid (Basur) Tedavi Yöntemleri

Hemoroid hastalığının mutlaka uzman bir hekim tarafından hastalığın boyutları dikkate alınarak gerçekleştirilmelidir.  1. Derece hemoroidlerde diyet programı, ılık su oturma banyosu ve doktor eşliğinde verilen ilaçlar ya da kremler faydalı olacaktır.

Önceki yıllarda yapılan klasik  ameliyat uygulamasında makatta yer alan hemoroid memeleri kesilerek çıkartılır. Ardından kesme işleminin yapıldığı bölge dokuları dikilir. Bu ameliyat sonrasında hastanın ameliyat yaralarının iyileşip günlük hayatına dönüşü minimum 20 günü bulmaktadır.

Ligaşür tekniği ile hemoroid tedavisi yöntemi avantaj sağlamaktadır. Ayaktan, yatış gerektirmeden hemoroid tedavisi yapılmaktadır. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen işlemde herhangi bir kesi ya da dikiş uygulanmaz. İyileşme hızlıdır. Birkaç güne günlük hayata dönülmektedir.

Laser (diyot ) tekniği: İyileşme süresi daha kısadır. Başarı oranı yüksektir.

Band Ligasyon:  Bant ile bağlama tekniği iç hemoroidlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemle kanama belirtisi gösteren ve anüsten dışarı sarkan pakeler bağlanmaktadır. Bu bağ birkaç gün içinde hemoroid memesiyle birlikte düşmekte ve bölge birkaç hafta içinde iyileşmektedir. Enjeksiyon olarak da bilinen Skleroterapi yönteminde ise genişlemelerin ve dışarıya doğru sarkmanın önüne geçmek amacıyla damar içine sıvı enjeksiyonu gerçekleştirilir.

Laser ve Ligaşür Tekniğinin Avantajları :

5-10 dakika içerisinde, tıpkı bir diş dolgusu yaptırmak gibi hızlı bir şekilde, yatış gerektirmeden gerçekleştirilir.

İşlem sırasında ve sonrasında hissedilen ağrı miktarı yok denecek kadar azdır.

Kesi ya da dikiş olmadığı için anal bölgede doku zararı yaşanmaz .

Hemoroid Tedavisini Hangi Bölüm Yapar?

Basur tedavisi Genel Cerrahi bölümü tarafından yapılmaktadır.

Hemoroid Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat edilmelidir.

Hemoroid ameliyatı öncesinde kan sulandırıcı ilaçların en az bir hafta önceden kesilmesi gerekmektedir. Ameliyattan bir gece önce ise su ve gıda tüketimi yapılmamaktadır. Bununla birlikte çoğu hemoroid operasyonundan önce hastalara bağırsakların boşaltılmasını sağlayan müshil etkili ilaçlar verilmekte ya da lavman uygulamaktadır.

Hemoroid Ameliyatı Sonrası

Hemoroid ameliyatı sonrası iyileşme süresi ameliyat tekniğine göre değişiklik göstermektedir. Lazerli operasyonlarda açık yara bulunmadığı için hastalar 1 gün istirahatin ardından taburcu olurken açık ve kapalı hemoroidektomi ameliyatlarından sonra yaralı bölgenin iyileşmesi daha uzun sürmektedir.Operasyonlar sonrasında belirtilerin tekrarlamaması içinse hemoroid ameliyatı sonrası beslenme şekline ve hijyen koşullarına dikkat etmek gerekmektedir. Uzman doktorun önerilerine göre ilk birkaç gün sindirimi kolay posasız besinler tüketilmelidir. Bu dönemin ardından ise lif oranı yüksek gıdalar alınabilmektedir.

Hemoroid Tedavi Ücreti Nedir: İşlem ücreti tedavi tekniğine  değişmektedir.

En Çok Okunanlar

Obezite Cerrahi
Mide Tüpü
Mide Balonu