Terleme Sorunu ve Tedavisi - ALFA TIP MERKEZİ

Blog

Terleme Sorunu ve Tedavisi

Terleme bazen rahatsızlık verici seviyede olabilir. Bu durum sosyal yaşantımızı olumsuz etkiler

Alfa tıp merkezi hekim ve beslenme uzmanları bu konuda sizlere faydalı olabilecek bilgiler hazırladı. Daha detaylı bilgi için www.alfatip.com.tr adresinden faydalanabilirsiniz.

Terleme  sorunu nedir:

Terleme vücutta meydana gelen, vücudun su, tuz ve ısı dengesini sağlayan fizyolojik bir olaydır. Terleme olayı aşırı olduğunda tıp dilinde “hiperhidrozis” olarak adlandırılır. Aşırı terleme problemi; genetik, hormonal, beslenme düzeni gibi birçok nedene bağlı olabilir. Bazen tıbbi bir hastalığın habercisi de olabilir.

Terlemeye Karşı Alınabilecek Önlemler

  • Soğuk su içmek vücut ısısını dengeler ve aşırı terlemeyi engeller. Mümkün olduğunca soğu su içmek işinize yarayacaktır.
  • Kahve ve kola gibi kafein içeren içecekleri az tüketin. Kafein ve diğer etken maddeler daha çok terlemenize sebep olur.
  • Parfüm veya deodorant sıkmadan önce vücudunuzun kuru olmasına dikkat edin. Böylece kötü kokuyu iyi kokuyla karıştırmamış olursunuz.
  • Sentetik kumaşlar giymemeye dikkat edin. Sentetik kumaşlar terlemenize ve kötü ter kokusuna sebep olur. Doğal ipliklerden yapılmış kumaşları tercih ediniz.
  • Sıkça duş alın. Duş almak için 15 dakikanınızı bile ayırsanız, tüm gün   daha iyi kokarsınız.
  • Vücudunuzu haftada 3 kez antiseptik şampuan ile yıkayın.
  • Hazır yiyecekleri azaltın. Mümkün olduğunca baharatsız ve doğal yiyeceklere yönelin.
  • Mineral su ve soda tüketmeyin.
  • Alkol ve sigarayı azaltın veya bırakın. Sigara ve alkol terlemenize neden olur, ayrıca teriniz kötü kokar.
  • Çinko içeren besinler tüketin.
  • Stresli aktivitelerden uzak durun, hafif sporlar yapın.
  • Kuru üzüm yemek vücut ısısını dengeler. Bol bol tüketin.
  • Kilo kontrolünü sağlayın.

TERLEME SORUNUNA BASİT ÇÖZÜMLER

SİYAH ÇAY: Aşırı olmamak kaydı ile tüketildiğinde terlemeyi önleyici etkiye sahiptir. Siyah çay içerisinde bulunan asitler terlemeyi önlemede etkilidir. Aynı zamanda siyah çay, anti bakteriyel özelliği sayesinde vücudun kötü kokmasına sebep olan bakterilerle savaşır. Terlemeyi önlemek için siyahı çayı içerek veya bir pamuk yardımı ile vücudun terleyen bölgelerine sürebilirsiniz. Siyah çayı demlikte veya bir bardak içerisinde demleyin. Demlenen çayı bir kaba boşaltın ve ılımasını bekleyin. Ilıttığınız çay içerisine pamuk bandırın ve terleyen bölgelere birkaç defa uygulayın. Siyah çay uygulamasını haftada 1 veya 2 kez yapabilirsiniz.

HİNDİSTAN CEVİZİ: Hindistan cevizi yağı laurik asit içerir ve yoğun kokusu ile kötü kokuları ortadan kaldırır. Hindistan cevizinin aynı zamanda anti bakteriyel özelliği de vardır. Ilık bir duş aldıktan sonra Hindistan cevizi yağını özellikle terleyen bölgeler olmak üzere bütün vücudunuza sürün.

KABARTMA TOZU: Kabartma tozunu vücuda sürdüğünüz zaman vücuttaki fazla nemi emme özelliği vardır. Kabartma tozunun nem emme özelliği ve nemi nötralize etmesi ile aşırı terleme sorunu engellenmiş olur. Kabartma tozunun kötü kokuları giderici özelliği de vardır. 1 çay kaşığı kabartma tozunu yarım bardak çay fincanı su ile iyice karıştırın. Hazırladığınız karışımı terleme bölgelerine pamuk yardımı ile sürün ve yaklaşık 10-15 dakika kadar bekletin ve ılık su ile durulayın. Bu işlemi haftada 2/3 kez uygulamalısınız.

ELMA SİRKESİ: Elma sirkesi çok güçlü bir antioksidandır. Elma sirkesi, zararlı bakterileri yok etmede önemli bir rol oynar. Uyumadan önce ılık bir duş alın ve vücudunuzu anti bakteriyel sabun veya jel ile yıkayın. Kuruduktan sonra terleme olan bölgelere pamuk ile elma sirkesini tampon şeklinde sürün. Giyinmeden önce sirkenin kurumasını bekleyin. Sabah uyandıktan sonra tekrar ılık duş alın ve terleme olan bölgelere vücut pudrası sürün. Elma sirkesini içerek de terleme problemini çözebilirsiniz. Bir bardak ılık suya 1 ya da 2 çay kaşığı kadar elma sirkesi ve biraz bal koyun. Hazırladığınız karışımı günde 1 bardak olmak üzere her gün içmelisiniz.

Terleme botoksu nedir? Aşırı terleme neden olur?

Botoks  ter bezlerine gelen terleme sinyalini keserek bölgesel  terleme faaliyetini durdurur. En sık; koltuk altı terlemesi, el terlemesi, ayak terlemesi, bel terlemesi, yüz terlemesi gibi bir çok alanda sadece cilt içi yapılan enjeksiyonlarla hastaların sosyal sorun haline gelmiş ıslaklık ve ıslak görüntü problemini ortadan geçici de olsa kaldırabilen bir işlemdir. İşlem  güvenli bir şekilde tekrarlanabilir.

Botoks ter bezlerine nasıl etki eder?

Vücudumuzda sempatik ve parasempatik diye isimlendirilmiş sinir sistemleri vardır. Sempatik sinir sistemimiz ter bezlerine giden terleme uyarısından sorumludurlar. Botoks da bu iletiyi bloke eder ve etkisi süresince o ter bezlerinden (nereye enjekte edildiyse koltuk altı, ayak tabanı, avuç içi gibi) ter salgısı gerçekleşmez.

Terleme botoksu kimlere yapılır?

Botoks 18 yaş üzerindeki kişilere yapılır. Fakat sağlık açısından ve ter bezleri ile ilgili konularda doktor uygun görüyor ise 18 yaştan daha önce de uygulanabilir. Kadın ve erkek, aşırı terleme olan veya terlemeden rahatsız olan herkese uygulanabilir.

Kimlere Botoks Yapılmaz?

  • Hamilelere, Emziren annelere,
  • Cildinin üzerinde enfeksiyon olan hastalara,
  • Myasthenia Gravis (özellikle kaslarda görülen kas zayıflığı) gibi nörolojik hastalıkları olanlara,
  • Aminoglikozit türü antibiyotik kullananlara,
  • Penicilamin kullanan romatoid artritli hastalara,
  • Cyclosporin gibi bağışıklık sistemini zayıflatan ve chloroquine gibi sıtma ilacı kullanan hastalara Botoks uygulaması yapılmaz.

Yüz terleme tedavisi botoks ile mümkün mü?

Vücudun yani cildin aşırı terleyen her bölgesine olduğu gibi yüz cildinin içinde de ter bezleri vardır ve botoks bu ter bezlerine gelen “terle” komutu taşıyan sinir iletisinin ter bezine ulaşmasına engel olarak etki eder. Bu sebeple cilt içi enjeksiyonlar ile uygun dozlarda yapıldığında yüz terlemesi botoksu yaptıranlar 4-6 ay bu terlemenin azaldığı sonuçtan memnun kalırlar ise en erken 5 ay aralıklarla tekrar ettirebilirler.  Yüz terleme tedavisi için uygulanan botoks uygulaması ileri seviye tecrübe gerektiren bir işlemdir.

Avuç içi veya el terlemesi tedavisi

El terlemesi toplumun %10’luk bir bölümünde görülür. Islak elle dolaşmak, tokalaşmak, yazı yazmak sorun olur ve çekilmez olabilir. Parmak uçlarından avuç içi bölgelerine ve el bileğine kadar olan alana aralıklarla cilt içi botoks enjeksiyonu yapılır. İşlem biraz ağrılıdır. Ağrıyı azaltmak için uyuşturucu kremlerden yararlanabiliriz. El terlemesi botoksu hemen etki etmez. 4 – 7 güne kadar etki edecektir. El botoks uygulamasının etki süresi 6 ay civarındadır. Bu süre sonunda  işlem tekrarı yapılabilir.

Koltuk Altı Terleme Tedavisi (Terleme Botoksu)

Diğer estetik, kırışıklıkların azaltılması için yapılan botoks uygulamalarından farklı olarak burada ilaç kas dokuya değil cilt içine enjekte edilir. O nedenle uygulama biraz daha can yakıcı olabilir. Bu yüzden buz uygulaması veya uyuşturucu krem sonrasında uygulamak gerekir. Tüm bir flakon botoks ilacının tamamının yapılması kolaltı botoks işlemi için yeterlidir. Bazen şüpheli durumlarda ter bezlerinin yerlerinin tespit edilmesi için nişasta ve baticon kullanılarak yapılan bir teste ihtiyaç duyulur. İşlem sonrası böcek sokmuş gibi hafif kabarıklıklar olur. Birkaç saat içinde geçer.Tedavi etkisi ortalama 6-8 ay devam eder.

Terleme botoksu zararlı mıdır?

Terleme botoksu zararlı bir işlem değildir. Sadece enjekte edildiği alanda belirli bir süre boyunca etkili olur ve terleme faaliyetini azaltır veya durdurur. Enjekte edildiği yerden başka bir yere gitmez. Vücutta ekstra başka bir reaksiyon gelişimine neden olmaz. Botoks etkili olduğu süre boyunca hastanın terlemesi gereken ter miktarı vücudunun başka bir yerinden çıkmaz. Botoksun bilinen yan etkileri hedef doku (kas veya ter bezi) dışında etkili olamadığı için istenen kas dışında başka kas grubunu etkilemesine bağlı olarak gelişen etkilerdir.

Terleme botoksu fiyatları: Güncel fiyat bilgisi için www.alfatip.com.tr adresinden bilgi alabilirsiniz.

En Çok Okunanlar

Obezite Cerrahi
Mide Tüpü
Mide Balonu