Burun Estetiği (Rinoplasti) Hakkında Tüm Bilmeniz Gerekenler - ALFA TIP MERKEZİ

Blog

Burun Estetiği (Rinoplasti) Hakkında Tüm Bilmeniz Gerekenler

Burun Estetiği Ameliyatı (Rinoplasti) Nedir?

Buruna daha güzel ve estetik bir görünüm kazandırmak amacı ile yapılan ameliyatlardır. Estetik burun ameliyatı günümüzde sık yapılan ve genelde yüz güldürücü olan ameliyatlardan birisidir.

Estetik amaç yanında,  solunum ve koku alma gibi çok önemli fonksiyonlar en iyi şekilde korunmalıdır. Varsa , burun içi eğiklik (deviasyon), burun eti büyümesi (alt konka hipertrofisi) ya da sinüzit gibi problemler aynı ameliyatta mümkün olduğunca çözülmelidir.

Burun Estetiği Ameliyatı (Rinoplasti) Nasıl Yapılır?

Burun estetik ameliyatı ya da rinoplasti olarak adlandırılan cerrahide çok farklı yöntem ve teknikler vardır.

Estetik burun ameliyatları özel durumlar dışında genel anestezi altında yapılmakta ve ameliyat süresi yapılacak müdahalenin içeriğine ve kullanılacak tekniğe bağlı olarak 1,5-2,5 saat arasında sürmektedir. Ek işleme göre süre değişebilir.

Burun estetik ameliyatlarının temel prensibi, burnun kemik ve kıkırdak yapılarına farklı teknik ve teknolojiler kullanılarak arzu edilen şekil verilmesidir. Estetik burun ameliyatlarında özel durumlar dışında burun üzerini kaplayan cilde doğrudan bir müdahale yapılmaz .

BURUN AMELİYATI İÇİN UYGUN MUSUNUZ?

Burun ameliyatı olabilmeniz için genel olarak sağlıklı bir birey olmanız istenir.  Burun ameliyatı için en uygun adaylar üç kategoride değerlendirilebilir:

1) Görünüm: Rinoplasti için  en sık başvurma sebebidir. Burnun yüze oranla fazla büyük ya da küçük görünmesi, kemer görünüm, Burun ucu  şekil bozuklukları başlıcalarıdır.

2) Yaralanma

3) Nefes alma sorunları: Özellikle ciddi eğrilik nedeni ile burun boşluğundaki alan daralan hastalarda septoplasti, et büyüklükleri varlığında konka tedavileri ve kıkırdak yetmezliği durumunda valf onarımları gibi fonksiyonel teknikler ile nefes alma problemleri giderilebilmektedir.

Cerrahi Yaklaşımlar ve Teknikler

iki temel yaklaşım şekli “Açık rinoplasti” ve “Kapalı rinoplasti” olarak bilinir.

Açık teknikte  burun uç kısmında yapılan küçük bir kesi ile burun cildinin tam olarak kaldırılır. Görüş alanı geniştir.

Kapalı teknikte ise işlemler burun ön kısmında kesi yapılmadan sadece burun içerisinden yapılan kesiler yolu ile yapılır.  Görüş alanı kısıtlıdır.

Her iki yaklaşım şeklinin birbirine göre avantajları ve dezavantajları vardır.

Estetik burun ameliyatlarında kullanılan teknikler,

Yapısal ya da redüksiyon rinoplasti

Koruyucu rinoplasti – Preservation Rhinoplasty

Push down rinoplasti

Let down rinoplasti

Tiprinoplasti

Burun estetik ameliyatları için ameliyat sırasında kullanılan pieazoelektrik cihazlar, mikromotorlar ve tur sistemleri gibi teknolojik ekipmanlara göre ultrasonik rinoplasti, piezo rinoplasti, diamond rinoplasti ya da precision rinoplasti gibi adlandırmalar da kullanılabilmektedir..

Burun ameliyatı öncesinde yapılması gereken işlemler nelerdir?

Burun estetiği ameliyatından önce yapacağınız görüşmede kullanmakta olduğunuz tüm ilaçları ve sigara, alkol kullanımı gibi alışkanlıklarınızı mutlaka doktorunuz ile paylaşın. Özellikle kan sulandırıcı etkisi olan ilaçların ameliyattan bir hafta önce kesilmiş olması gerekir. Bunun dışında ameliyat öncesinde anestezi uzmanı değerlendirmesi ve kanama riski ve bazı enfeksiyonları kontrol etmeye yönelik kan tahlilleriniz yapılacaktır. Yüksek tansiyon, kalp ritm bozukluğu, şeker hastalığı gibi bir hastalığınız olması durumunda ilgili uzmanlık alanı tarafından ameliyata yönelik ön değerlendirmenin yapılması ve varsa önerilerin alınması da gerekecektir.

Burun estetiği en erken kaç yaşında yapılabilir?

Burun estetiği 18 yaşından itibaren uygulanabilir. Yüz gelişiminin tamamlanması sonrası bu cerrahi girişimler yapılabilir.

Photoshop kullanımı gerekli midir.

Bir takım bilgisayar programları ile “senin burnun böyle olacak” denilmesi ya da hastanın elinde getirdiği fotoğrafın aynısının yapılacağının iddia edilmesi doğru bir yaklaşım değildir. Bilgisayar programlarının genel bir fikir vermek ve ameliyatı planlamak açısından yararlı olduğu doğrudur. Fakat kıkırdak kalınlığı, deri kalınlığı gibi burun estetiğinde çok önemli olan faktörlerin değerlendirilmesi yapılamamaktadır.

Burun estetiği ameliyatı yaklaşık olarak ne kadar sürer?

Burun estetik ameliyatı  1,5 ila 4 saat arasında sürebilmektedir.

Burun estetiği ameliyatı ağrılı mı geçer?

Burun ameliyatlarında ağrıya neden olan etken ameliyat sonrasında burun içine yerleştirilen büyük tamponlardır. Günümüzde bu tamponların yerine ince silikon levhalar kullanıldığı hatta bazı durumlarda silikon bile olmadan sadece dikiş konulduğu için ameliyat sonrasında genellikle belirgin ağrı şikayeti olmamaktadır.

Burun ameliyatında burun içerine konulan silikon levhalar ve alçı ne zaman alınır?

Burun içerisindeki silikon yapıdaki levhalar 2 ya da 3. günde alınırken burun dışındaki termoplastik alçı 7-10 gün kadar kalmaktadır. Silikon levhalar burun içerisine yapışmadığı için çıkartılmaları sırasında ağrı oluşmamaktadır.

Burun ameliyatı sonrasında hastanede kaç gün kalmak gerekiyor?

Hastaların ameliyat sonrasında bir kaç saat dinlenip eve gitmeleri mümkündür . Genelde 1 gece yatış yeterlidir.

Burun ameliyatı sonrası sosyal yaşama ne zaman dönülür?

Ameliyat sonrası burun üzerine konulan alçı alındıktan sonra (7-10 gün) sosyal yaşama dönüş yapılabilir.

Burun estetiği ameliyatı hangi yöntemle yapılıyor? Açık mı Kapalı mı?

Hastanın burun yapısına, problemin içeriğine ve doktorun tercihine göre operasyon hem açık hem de kapalı tekniklerle gerçekleştirilebilir.

Burun estetiği ameliyatı için en uygun mevsim hangisidir?

Burun estetiği ameliyatı genellikle 4 mevsim yapılabilen bir operasyon olduğundan ameliyat için uygun dönem hastaların bu ameliyat için okul ya da işten 10-12 gün kadar uzak kalabilecekleri dönemdir.

Burun estetiği fiyatı nedir? Kişinin durumuna ve vakaya göre değişmektedir.

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar

Öncelikle ilk hafta silikon tamponun iyi temizlenerek açık kalmasını sağlamalısınız. Bu sayede rahat nefes alabilirsiniz. En az 2-3 gün buz uygulamak burunda oluşabilecek şişlik ve morluklara karşı sizi koruyacaktır.

1 ay kadar vücut teması gereken sporlar, ağırlık kaldırma, tenis, diğer ağır sporlar ve ağır bir eşya taşımaya ara vermek gerekir. Çünkü bu aktiviteler burunda kanamaya yol açabilir. Buna karşın ikinci haftadan itibaren egzersiz, yüzme ve bireysel sporlar yapılabilir. Yürüyüşe ise 2-3 gün sonra başlanabilir.

Mümkünse 6 ay gözlük kullanmamak, şartsa en azından 2-3 ay kadar hiç kullanmamak, sonrasında çok hafif gözlükler kullanmak gerek. Lens kullanımı tercih edilmeli. Ödem oluşmaması için sauna, hamam, solaryum, güneş banyosu ve buhar banyosuna, denize, havuza 1 ay ara vermek gerekir. Atel çıktıktan sonra duş alınabilir.

Ameliyat sonrası ne zaman işe geri dönebilirim ? Burun estetiği ameliyatı size yatak istirahati gerektirecek bir ameliyat değildir. Genellikle görsel bir işiniz yoksa, işiniz masa başı ise 4. gün işinize dönebilirsiniz. Genellikle 1 haftalık dinlenmeden sonra işe dönülmesi daha konforlu olur. Böylece burun kontrolü olduktan, atel ve silikon destek çıkarıldıktan sonra kişi daha rahatlar.Burun üzerinde 1 hafta daha durması gereken bantlar fazla görsel sıkıntıya yol açmaz.

Burnum son halini ne zaman alır ?

Burun ameliyatı sonrası ilk atel alındığında şişlik oldukça fazladır. Bu dönemde burnunuzun şeklini yandan bakarak değerlendirebilirsiniz. Ameliyatınızdan 1 ay sonra şişliklerin büyük bir bölümü iner. Artık ameliyat olmuş görüntüsünden kurtulmuş olursunuz. Ama hala burun kalıp gibidir. Burun son şeklini 1 yıl sonra alır. 1. Ay ile 1 yıl sonra çekilen fotolarda oldukça fark vardır. Ancak kalın derili burunlarda bu süreçler biraz daha uzun sürer.

BURUN ESTETİĞİNDE CERRAHİ OLMAYAN YÖNTEMLER NELERDİR?

Bu tekniklerden en sık uygulananı burnu çeşitli dolgu maddeleri ile şekillendirmedir. Burun dolgusu olarak adlandırılan bu yöntemde en sık kullanılan dolgu maddesi ise Hyaluronic Asit içeren dolgu maddeleridir. Hyaluronic Asit vücudunuzun hemen her yerinde bulunan bir bağ doku elemanıdır. Laboratuvarda hazırlanmış bu dolgular yapıldıktan belli bir süre zamanla sonra erirler, yani kalıcı değillerdir.

Burun dolgusu örneğin burun kökünde çöküklüğü olan ve ameliyat olmayı düşünmeyen bir hasta için iyi bir seçenek olabilir.

En sık kullanılan ikinci ameliyatsız burun estetiği uygulaması burun botoksu yani botulinum toksin uygulamasıdır. Botulinum toksin sadece ve sadece uzun etkili kas gevşetici bir ilaçtır. Hacim ya da şekil vermez. Burun delikleri arasındaki deri boyunca uzanan ve burnu aşağı çeken kasları fazlaca aktif olan hastalarda, bu kaslara botulinum toksin uygulaması, burun ucunun aşağı çekilmesini hafifletilebilir.

Diğer bir ameliyatsız burun estetiği yöntemi ise burnun iple asılmasıdır. Çok özel ve nadir durumlarda uygulanır.

En Çok Okunanlar

Obezite Cerrahi
Mide Tüpü
Mide Balonu