Spor Yaralanmaları - ALFA TIP MERKEZİ

Spor Yaralanmaları

Spor Yaralanmaları

Spor Yaralanmaları

Spor Yaralanmaları: Önleme ve Tedavi
Spor yaparken yaralanmalar kaçınılmaz gibi görünse de, doğru önlemler alınarak riskler azaltılabilir ve tedavi edilebilir hale getirilebilir. Bu makalede, sporcuların yaralanmaları önlemek ve tedavi etmek için izleyebilecekleri yöntemlere odaklanacağız. Hangi spor dalıyla uğraşırsanız uğraşın, spor yaralanmalarının nasıl önlenebileceğini ve tedavi edilebileceğini öğrenmek önemlidir. Bu önlemler, sporcunun daha güvenli ve etkili bir şekilde antrenman yapmasına ve performansını optimize etmesine yardımcı olabilir.


Spor Yaralanmalarının Nedenleri
Zayıf kas ve kemik yapısı
Anatomik bozukluk
Daha önce geçirilen yaralanmalar ve ameliyatlar
Kronik hastalık ve enfeksiyonlar
Psikolojik sorunlar
Yaş ve cinsiyet
Spor kurallarını bilmemek
Antrenmansız olmak
Kötü malzeme kullanımı
Spor kurallarına uyulmaması
Elverişsiz zemin ve kötü hava koşulları


Spora Başlamadan Önce Yapılacaklar

Sağlık taraması ile spora engel bir durumun olup olmadığı belirlenmeli ve bilinen sağlık problemleri olanlar doktorlarıyla görüşmelidir.
Yapılacak spor ile ilgili bilgi edinilmeli ve uygun giysi, ayakkabı ve malzeme tercih edilmelidir.
Temas veya yarışma sporlarına başlamadan önce 15-20 dakika ısınma ve adale germe egzersizleri yapılmalıdır.
Spor sırasında aşırı yorgunluk, çarpıntı, baş dönmesi gibi bulgular olursa spora son verilmelidir.
Bilimsel araştırmalar, spor yaralanmalarını önleyici programlarla spor yaralanmalarının azaltılabileceğini göstermektedir.


Spor Yaralanmaları Nelerdir
Özellikle temas sporu yapanlarda, kas-iskelet sistemiyle ilgili çeşitli yaralanmalar oluşabilir.
Adale tendon yaralanmaları: Adale ezilmesi, adale liflerinde yırtılmalar, tendon kopmaları (aşil tendon kopmaları, omuz rotator adale yırtıkları, quadriseps tendon yırtıkları, kasıkta tendon kopmaları, uyluk arkasında hamstring adale yırtıkları)
Bağ (ligaman) yaralanmaları: Eklemlerde burkulma ve dönmeler sonucunda bağlarda gerilme, esneme ve kopmalar (ayak bileği burkulması ile bağ yaralanmaları, diz iç yan, dış yan ve çapraz bağ yaralanmaları)
Kırıklar ve çıkıklar: Temas sporlarında travmanın şiddetine, yönüne ve düşme şekline göre çeşitli kemik kırık ve çıkıkları gelişir (omuz, dirsek, parmak çıkıkları, köprücük kemiği, el bileği, ayak bileği, el ve ayak tarak kemikleri, dirsek bölgesi ve diz çevresi kemiklerde kırıklara rastlanır.)


Spor Yaralanmalarının Tedavisi
Spor yaralanmalarının şiddetine, hasarına ve yerine göre konservatif veya cerrahi tedavi uygulanır.
Konservatif tedavi: Bandaj, atel, sirküler alçı, ortez kullanılarak ekstremite istirahate alınır. Ağrı kesici ve ödem giderici ilaçlar kullanılabilir. Akut durum geçtikten sonra adale kuvvetlendirici ve hareket açıcı egzersiz programları yapılabilir.
Cerrahi tedavi: Bazı spor yaralanmalarında (gerekli endikasyonu olan kırık ve çıkıklarda) cerrahi müdahale gerekebilir. Eklem içi yaralanmalar artroskopik olarak tedavi edilir (menüsküs yaralanmaları, çapraz bağ kopukları, kıkırdak lezyonları).

Hızlı İletişim