Göz Kapağı Estetiği - ALFA TIP MERKEZİ

Göz Kapağı Estetiği

Göz Kapağı Estetiği

Göz Kapağı Estetiği

Yaşlanmaya bağlı olarak yüz anatomisindeki değişikliklerin en fazla yansıdığı alan göz kapakları olup bunlar zaman zaman görme alanını engelleyecek düzeyde kapak sarkmaları, göz torbalarının oluşması, göz kenarlarında kaz ayağı denilen yan kırışıklıkların oluşması gibi estetik ve bazen de fonksiyonel bozukluklar olabilir. Derinin elastik liflerinin kaybı ve yağ dokularının fıtıklaşmasına bağlı olarak alt ve üst göz kapaklarında deformiteler oluşur. Derinin sarkması ve orbital yağ dokusunun fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan bu duruma blefaropitoz denir.

Göz kapağı düşüklüğü belirtileri nelerdir?
Göz kapağı düşüklüğü çoğu zaman kalıtımsal sorunlar veya kas bozukluklarından oluşabilir.
Göz kapağı düşük olan hastaların belirtileri aşağıdaki gibi olabilir

  • Kaşlarını kaldırarak göz kapaklarını yukarıya çekmeye çalışması
  • Yüzde yorgun ve donuk bir ifade
  • Gözde kuruluk veya aşırı yaşarma
  • Görme alanında daralma

İdeal olan tedavi nedir?
İdeal olan göz kapaklarına yüzün bir parçası olarak yaklaşmak. Adım adım şunlar düzetilmeli:

  • Öncelikle gözünüzün altında yanağınıza inen derin bir çukur varsa bu çukur mutlaka doldurulmalı. Standart alt göz kapağı ameliyatları bu sorunu çözmez, hatta daha derinleştirebilir. Bu çukur gözaltı torbalarını oluşturan yağların aşağı doğru yayılması ve yanakların yukarı kaldırılması ile giderilmeli. Bu şekilde elmacık kemiklerinden alt göz kapaklarına doğru uzanan kesintisiz dümdüz bir yüzey oluşmalı. Bu genç ve diri gözükmek için olmazsa olmaz bir kural.
  • Yanaklarınızda ciddi bir sarkıklık varsa bu mutlaka düzeltilmeli. Bunun için endoskopik tekniklerden yararlanmak ve yanakları kaldırmak ya da alt göz kapağı ameliyatı sırasında orta yüzü yukarıya almak mümkün.
  • Üst göz kapağı için alın mutlaka değerlendirilmeli. Eğer alnınız ve kaşlarınız gözlerinizin üzerine yığılmışsa önce bunlar düzeltilmeli, şaka germe (temporal lifting) ile kaşlar doğru konuma alınmalı. Daha sonra üst göz kapağında hala sarkma varsa bu tedavi edilmeli. Kaz ayakları da şakak bölgesindeki sarkmadan ortaya çıkar ve şakak germe ile büyük ölçüde ortadan kalkar.

Her iki göz kapağında da bu yukarıda saydığım sorunlar giderildikten sonra sadece kas ve deri fazlalıklarını almak yeterli olacaktır.

Göz kapağı ameliyatı nasıl yapılır?
Sadece cilt çıkarılması gereken durumlarda lokal anestezi ile işlem yapılabileceği gibi kaş ameliyatı ile birleştirildiği durumlarda genel anesteziye ihtiyaç duyulabilir. İşlem steril şartlarda yapılır ve ortalama her iki üst göz kapağına müdahale edilmesi yaklaşık 45 dakika sürer. Kaş kaldırma ile beraber genel anestezi altında yapıldığında ise ameliyat yaklaşık 1.5 saat sürer.

Göz kapağı estetiği sonrası
Ameliyatın yapıldığı gün taburculuk mümkündür. Dikiş atılarak yapılan bu ameliyattan sonra dikiş yerlerinin üzerine çok ince bantlar yapıştırılmaktadır ve gözler açık kalmaktadır. İlk zamanlar dikiş izi görülmesine karşın bir kaç ay içinde izler kaybolmaktadır. Alt göz kapağı estetiği ile beraber üst göz kapakları ameliyat edilmesi daha genç dinamik ve güzel bir yüz görünümü sağlar. Dört göz kapağının ameliyat edilmesi için genel anesteziye ihtiyaç duyulmaktadır. Ameliyat süresi yaklaşık 1.5 saat sürer ve ameliyat sonunda göz kapaklarına ince bantlarla pansuman yapıldığı için gözler açık bırakılır. Alt göz kapağı kirpiklerin hemen altından kesilerek yapıldığı için dikiş izleri kalmaz. Ortalama 4-5 gün sonra iyileşme durumuna göre dikişler alınır. Ameliyattan sonra 3 hafta kadar hafif şişlik görülür ve toparlanır. Morluk ise 4-5 gün sonra dikişler alınıncaya kadar sürer. Fakat morluklar ve iz cilt yapısına bağlı olduğu için kişiden kişiye değişebilir.

Hızlı İletişim