Labioplasti - ALFA TIP MERKEZİ

Labioplasti

Labioplasti

Labioplasti

Labioplasti basit olarak vajinanın büyük dudakları olarak da bilinen labia majorun (dış dudak) veya dış dudakların hemen altında yer alan ve labia minorun (iç dudak) cerrahi girişim ile tamir edilmesidir. Labium minorlar yani iç dudaklar yağ ve kıl hücresi içermeyen, labium majorun altında yer aldığı için dışarıdan görülmeyen, kan damarları ve sinir uçlarından zengin, sürekli nemli yapılardır. İç dudaklar iki adettir ve katlanarak klitoris üzerinde pli şeklinde birleşirler. Anatomik olarak dış dudaklar iç dudakların üzerini örterler, yani iç dudaklar dış dudakların altında yer aldıkları için dış bakıda fark edilmezler.

Labioplastiye neden ihtiyaç duyulur?
Öncelikle kadın dış genital organları çok farklı görünümlerde olabilmektedir ve bu konuda net bir normal-anormal tanımı yapılamamaktadır. Bu konuda bir ‘normal’ tanımı olmaması nedeniyle kişinin dış genital organlarının görünümünden rahatsız olması genital estetiğe başvurmasında tek başına bir sebep olabilmektedir. Çünkü bu hoşnutsuzluk duygusal strese, kendine güven problemleri gibi psikolojik sorunlara ve cinsel ilişkiden kaçınma durumu gibi cinsel sorunlara yol açabilmektedir.

Bunun dışında özellikle küçük dudakların büyük ya da sarkık olması genital bölgede tahrişe, kronik enfeksiyonlara, hijyen sorunlarına sebep olabilmektedir. Bu bölgedeki şişkinlik görüntüsü iç çamaşırı, mayo hatta kıyafetlerde istenmeyen görünümlere sebep olabilir ve bu durum kişiyi rahatsız eder. Hatta bazen labiumları vajinanın içine iterek şişlik görünümünü azaltma ihtiyacı duyulabilmektedir. Ayrıca bu durum otururken, yürürken ya da koşu, bisiklet, at binme yüzme gibi aktivitelerde rahatsızlık hissi yaratabilmektedir.

Labioplasti ihtiyacını doğuran nedenlerden biri de cinsel ilişkide zorlanma, ilişki sırasında dudakların vajen içine doğru giderek gerilmesine bağlı ağrı gibi şikayetler olabilmektedir. Ayrıca görünümden rahatsız olan kadınlarda partnerinden utanıp çekinme, cinsel ilişkiden kaçınma, cinsel hazda azalma gibi durumlara da rastlanabilmektedir. Dudaklardaki asimetri idrar yaparken, idrarın istenmeyen bir yöne gitmesine ve bacaklarda ıslanma gibi sorunlara yol açabilmektedir. Bütün bu nedenlerin bir veya birkaçı bu bölgede düzeltici cerrahi ihtiyacını doğurabilir.

Labioplasti nasıl yapılır?
Labioplasti, genelde hastane ortamında, anestezi eşliğinde, ortalama 45 dakikada yapılan bir ameliyattır. Labium ve klitorisin yapısal özelliklerine göre birkaç labioplasti ameliyatı teknikleri uygulanır. En çok kullanılan teknik parsiyel rezeksiyon labioplasti ve V plasti yöntemidir. Yinede doktorun tercihine göre veya labioplasti yaptıracak olan kişinin yapısına ve dokusuna göre farklı yöntemler uygulanır.

Labioplastiden sonra iyileşme süresi ne kadardır?
Labioplasti işleminden sonra çoğu zaman işlem sonrası hastanede yatış gerekmemektedir. Operasyon sonrası yaklaşık 6 saat gözlem sonrası taburculuk uygun olmaktadır. Daha sonrası için 2-3 günlük istirahat yeterlidir. Egzersiz ve cinsel ilişki için 4-6 hafta beklemek gerekmektedir.

Hızlı İletişim