İdrar Kaçırma Tedavisi - ALFA TIP MERKEZİ

İdrar Kaçırma Tedavisi

İdrar Kaçırma Tedavisi

İdrar Kaçırma Tedavisi

Kişinin sosyal hayatını koku ve hijyen açısından kötü etkileyen ve psikolojik olarak da sıkıntı yaratan idrar kaçırma sorunu, kadınların erkeklere oranla daha fazla yaşadığı bir rahatsızlıktır. Toplumda bu rahatsızlık çok dillendirilmediği için gizlenmiş gibi görünse de her 3 kadından 1’si idrar kaçırma rahatsızlığı yaşayabilmektedir. Bazı durumlarda genetik bazı durumlarda pelvik kaslarının yapısıyla alakalı olabilen idrar kaçırma rahatsızlığının sebebi kişiden kişiye farklılık göstermektedir.

İdrar kaçırma belirtileri nelerdir?
İdrar kaçırma durumunun ana belirtisi idrarı tutamamaktır. Sızıntı ya da idrar damlaması olarak görülen bu durum türüne bağlı olarak farklılık gösterir. Şu durumlarda idrar kaçırma sıklıkla görülür ve ortaya çıkar:

  • Egzersiz yaparken
  • Öksürürken
  • Gülerken
  • Hapşırırken
  • İdrara çıkarken ağrı hissetme
  • Sık sık idrara çıkma isteğinin olması durumunda ve
  • İdrar gece kalkmak zorunda kalındığında (noktüri) idrar kaçırma görülebilir.

İdrar kaçırma nasıl tedavi edilir?
İdrar kaçırma rahatsızlığı, günümüzde pek çok yöntem ile tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Özellikle yakınmaların ilk döneminde bir üroloğa başvurmak, tedavi sürecini hızlandıracak ve kolaylaştıracaktır. Tedavi süreci kişiye özeldir ve alınacak birtakım önlemlerle rahatsızlığın giderilebildiği durumlar da mevcuttur. İdrar kaçırma tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemlerden bazıları şöyledir:

  • Beslenme stilinde değişikliğe gidilmesi: İdrar kaçırmanın özellikle artan kilo ile ilişkisi olabilmektedir. Bu nedenle daha sağlıklı bir diyetin benimsenmesi, kiloda düşüşe ve idrar kaçırma yakınmasının azalmasına yardımcı olabilir.
  • Sıvı tüketiminin denetim altına alınması: Uzman ile görüşülerek günlük tüketilen sıvı miktarının değerlendirilmesi gerekebilir. Özellikle kafeinli sıvıların tüketiminin azaltılması, sıkışıklık hissinin daha seyrek oluşmasını ve idrar kaçırma durumunun daha nadir yaşanmasını sağlayabilir.
  • İlaç tedavisi: İdrar kaçırma tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçların mesane kasını gevşetme ve mesanenin kapasitesini artırma, böbreklerin ürettiği idrarı azaltma gibi işlevleri bulunur.
  • Hormonal tedavi: Kadınlarda idrar kaçırma yakınmasında östrojen hormonunun aktif bir rol oynadığı bilinir. Bu nedenle krem veya vajinal halka gibi yöntemlerin yardımıyla hormonal tedaviler uygulanabilmektedir. Hormonal tedavi genellikle destekleyici olarak kullanılmakta olup etkinliği hakkında farklı görüşler bulunmaktadır.
  • Pelvik taban kaslarının güçlendirilmesi ve mesane eğitimi: Kegel egzersizleri olarak da bilinen uygulamalar, pelvik taban kaslarının güçlendirilmesi ve idrarın daha uzun süre kontrol altında tutulabilmesi açısından oldukça faydalıdır. Düzenli aralıklar ile istemli kasılmalar yapılarak bu kasların güçlenmesi amaçlanır. Söz konusu kasların güçlenmesi için çeşitli sporlardan da faydalanabilirsiniz. Mesane eğitimi için düzenli aralıklar ile tuvalete gitmeyi, sıkışıklık hissini kontrol etmeyi ve bu sayede mesaneniz için tuvalete gitme alışkanlığınızı bir refleks haline getirmeyi deneyebilirsiniz.
  • Mesane genişletme gibi amaçlar için cerrahi müdahale: Diğer tedavi seçeneklerinin işe yaramayacağı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Bu cerrahi müdahaleler arasında askı yerleştirme, balon yerleştirilmesi veya artifisyel üriner sfinkter implantasyonu gibi uygulamaları içerebilir.

Hızlı İletişim