Gastrik By-Pass
Gastric Bypass ameliyatı dünyada obezite cerrahisinde en çok uygulanan ameliyatların başında gelmektedir. Bu ameliyat temelde iki mekanizma ile insanlara kilo kaybı yaşatmaktadır. Ameliyatta küçük bir mide hacmi oluşturulmakta, bununla birlikte küçük olan mide daha sonra ince bağırsak ile bağlantı yapılarak gelen besinlerin büyük kısmının mideyi ve ince barsağın büyük kısmını atlayarak (bypass ederek) ince bağırsağa geçmesiyle çalışmaktadır.
Küçük mideleri yüzünden hastalar daha az besin almaktadırlar, ayrıca aldıkları gıdalardan da bağırsaklardaki emilim bozulduğu için daha az kalori almaktadırlar. Daha az yemek ve daha az emilim olması kişilerde kilo kaybına neden olmaktadır.
Ameliyat nasıl yapılır?
- Gastrik By-Pass laparoskopik yöntemle yapılmaktadır. Son yıllarda robotik cerrahi de tercih edilebilmektedir.
- 1 cm. çapında 4-6 delikten ameliyat gerçekleştirilmektedir.
- Gastrik by-pass ameliyatında aynı tüp mide ameliyatında olduğu gibi mide küçültülür. Midenin yaklaşık %95’i by pass edilir.
- Cerrahi yöntemlerle ikiye ayrılan midenin bir kısmı 12 parmak bağırsağı by pass edilerek bağırsağın ortalarına takılmaktadır. Diğer kısımda vücuttan çıkartılmayarak görevini sürdürmektedir. Böylece tüketilen gıdaların 12 parmak bağırsağından geçmesi önlenmektedir.
- Ameliyatla hastaların hem daha az gıdayla doyması hem de aldıkları gıdanın bir kısmı emiliminin sağlanması amaçlanır.
Ameliyat sonrası
Hastalar hastanede 4-6 gün takip gerekir. Taburcu olurken diyetisyen tarafından ilk kontrole kadar olan beslenme planlanır. İlk yıl boyunca obezite cerrahı haricinde endokrinoloji, psikiyatri ve diyet uzmanı tarafından yakın takip yapılır.