Mamografi - ALFA TIP MERKEZİ

Mamografi

Mamografi

Mamografi

Mamografi Nedir?
Mamografi, memenin röntgeni olarak tanımlanabilir. Düşük doz “X” ışını kullanılarak meme dokusunun görüntülenmesine olanak sağlayan radyolojik bir görüntüleme yöntemidir. Mamografi görüntülemesi sayesinde doktor muayenesi sırasında fark edilemeyen meme dokusundaki değişiklikler, iyi ya da kötü huylu lezyonlar belirlenebilir.


Mamografi Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kullanılır?
Mamografi, meme kanserinin erken teşhisinde en sık kullanılan görüntüleme yöntemidir. Meme kanseri kadınlar arasında en yaygın kanser türlerinden birisidir. Bu nedenle herhangi bir şikayeti olmayan kadınların da 40 yaşından sonra tarama amaçlı mamografi çektirmesi önemlidir.
Mamografi ayrıca şu durumlarda da kullanılabilir:
Memede ele gelen sertlik,
Memede kitle,
Meme başında akıntı,
Meme ağrısı,
Meme derisinin kalınlaşması,
Meme boyutunda veya şeklinde değişiklik gibi şikayetlerin nedeninin araştırılması.


Mamografi Nasıl Çekilir?
Mamografi işlemi sırasında meme, iki tabaka arasında sıkıştırılarak X ışını ile görüntülenir. Bu sayede meme içindeki küçük kitleler veya farklılıklar hızla fark edilebilir. Mamografi işlemi genellikle rahatsızlık hissi yaratabilir ancak bu durum geçicidir.


Dijital Mamografi Nedir?
Dijital mamografi, X ışını kullanarak meme dokusunu görüntülemek için dijital teknolojinin kullanıldığı bir tür mamografidir. Elde edilen görüntüler dijital ortamda bilgisayar ekranına gönderilir ve kaydedilir. Dijital mamografi, görüntüleri yorumlamak için daha fazla esneklik sağlar ve tekrar çekim yapılmasına gerek kalmaz.

Hızlı İletişim