Göz Kapağı Estetik İşlemleri - ALFA TIP MERKEZİ

Blog

Göz Kapağı Estetik İşlemleri

Gözlerimiz ve göz çevremiz dış dünya iletişim kurduğumuz çok özel alanımızdır. Göz ve çevresindeki en ufak değişiklik  dikkat çekmekte, bakışımız ve ifademize önemli derecede etki etmektedir. Hangimiz genç ve güzel görünmek istemeyiz ki….

Dolgu, Gözaltı ışık dolgusu, kapak ameliyatı, badem göz, kaş askı hepsi de popüler tedavi yöntemlerdir. Doğru işlemin doğru zamanda uygulanması başarıyı artıracaktır. Alfa Tıp Merkezi uzman hekimlerinin  (Göz , Medikal Estetik, Plastik Cerrahi) katkısı ile hazırlanan bu yazıda sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.

Şimdi göz ve çevre dokuları kısaca tanıyalım.

Göz ve göz çevresinde;

  • gözler,
  • göz kapakları,
  • kaş ve kirpikler yer almaktadır.

Bu nedenle yüz estetiğinde ve yüzün ifadesinde oldukça önemlidir. Covid 19 salgın sürecinde maske kullanımı nedeniyle önemi daha da ön plana çıkmış durumdadır.

Bu bölgede kullanılan özel terimler, anatomik alanlar ve noktaları tanıyalım.

  • Blefaro :  Göz kapağı anlamına gelmektedir.
  • Blepharoplasti: göz kapağı gençleştirme ameliyatıdır.
  • Dermatoşalazis: göz kapaklarında aşırı göz kapağı derisinin oluşmasıdır.  Sıklıkla üst göz kapaklarında yaşlanma ile ortaya çıkar.
  • Blepharoşalasis :  Göz kapaklarında inflamasyon kaynaklı , göz kapakları derisinin çok belirgin olması.
  • Ektropion:  Göz kapağı kenarının dışa dönmesidir ve sıklıkla alt göz kapaklarında gözlenir.
  • Enoftalmos: göz kürelerinin anormal düzeyde göz çukuru içerisinde olmasıdır.
  • Entropion: göz kapağı kenarının içe dönmesidir. Buda kirpiklerin gözde korneada iritasyona neden olmaktadır.
  • Eksofthalmos: Göz kürelerinin anormal düzeyde göz çukurunun önünde olmasıdır
  • Kanthus: Göz köşesi anlamına gelir.
  • Okular/oftalmik/optik: Gözle ilgili demek
  • Şalasis: Sarkma, gevşeme demektir.

Üst göz kapağında yaşlanma belirtileri nelerdir ?

Yüzdeki yaşlanma bulgularından bahsederken yüzümüzü  bir bütün olarak düşünmeliyiz. Otuzlu yaşlarda alın ve kaşlarda aşağı doğru yer değiştirme başlar. Bu durum üst göz kapağı derisinde bollaşma ile kendini belli eder. 50’li yaşlarda üst göz kapağındaki kasların incelmesi ile hem derideki bolluk daha da artar hem de göz çukurundaki yağ yastıkçıklarında belirginleşme olur. Bu doğal süreç aileden alınan bazı özelliklere bağlı olarak bazı kişilerde daha erken yaşlarda belirginleşmeye başlar.

Alt göz kapağında yaşlanma belirtileri nelerdir ?

Alt göz kapağındaki yaşlanma belirtileri  esas olarak  yanaklar ile ilişkilidir. 40’lı yaşlarda yanaktaki yağ dokusu yer çekiminin de etkisiyle aşağı doğru yer değiştirmeye başlar. Bu durum alt göz kapağı altında hale şeklinde çöküntü ve ağız kenarındaki gülme çizgilerinde belirginleşme ile kendini belli eder. Alt göz kapağı derisinin incelmesi ile alt göz kapağı çevresi kazayağı dediğimiz çizgiler oluşmaya başlar. 50’li yaşlarda alt göz kapağı kaslarının da zayıflamasıyla göz küresindeki yağ yastıkları önlerindeki desteği kaybettiklerinden daha belirgin hale gelirler.

Üst göz kapağı estetiği ameliyatına nasıl karar verilir ?

Kişinin şikayeti, beklentisi ve  hekimin bilgi, tecrübesi doğru tedavi için çok önemlidir.  Göz çevresindeki kırışıklıklar, derin çizgiler (dolgu ihtiyacı) , göz kapak hareketleri (kas ve bağ doku) , kaş durumu, alın çizgileri ve burun yapısı bir arada değerlendirilmelidir. Göz kapak hareketleri değerlendirilerek herhangi bir asimetri olup olmadığı tespit edilmelidir.

Üst göz kapağı estetiği ameliyatı nasıl yapılır ?

Yalnızca üst göz kapağı estetiği yapılacaksa lokal anestezi altında işlem gerçekleştirilebilir. Üst göz kapağı ameliyatı süresi 1 saati geçmez. Çıkarılacak deri ve kas miktarına hasta otururken yapılan çizim ile karar verilir. Çoğunlukla uygun ölçülerde kapağın katlanma çizgisinde gizlenecek bir çizgiye neden olacak şekilde yapılan deri ve kas çıkartılması göz kapağında yeterli gerginlik sağlar. Fakat bazı vakalarda iç ve orta kısımda mevcut olan yağ yastıkçıkları çok belirgin olabilir. Bu nedenle çok az miktarda onların da küçültülmesi cerrahi olarak yapılır. Plexir denilen ameliyatsız işlem hafif vakalarda kullanılabilir.

Alt göz kapağı ameliyatına nasıl karar verilir ?

Alt göz kapağındaki yaşlanma ve kötü görümü düzeltmek için işlem yapılmaktadır. Tek başına veya üst kapak ile birlikte yapılabilir. Lokal anestezi ile veya orta yüz germe ameliyatı ile genel anestezi altında yapılması mümkündür. Ameliyatın süresi yapılacak ek girişimlere göre 30 dk  ile 1 saat arasında değişir.

Ameliyattan önce nelere dikkat etmeli?

Ameliyattan önce bir hafta süreyle aspirin ve benzeri ilaçları  mümkünse kullanmayınız. Aynı şekilde yeşil çay gibi bitkisel çayların ve E vitamininin kan sulandırıcı etkisi olduğu için, bunların da ameliyattan önce bir hafta süreyle alınmamasında yarar vardır. Göz tansiyonunun fazla olması, hipertansiyon, tiroid hastalıkları, göz kuruluğu gibi rahatsızlıklar göz kapağı estetiği ameliyatlarında bilinmesi gereken durumlardır. Eğer bu kronik rahatsızlıklardan birine sahipseniz doktorunuzu bu konuda mutlaka bilgilendirin.

Ameliyat sonrasında nelere dikkat etmeliyiz ?

İşlem bittiği zaman göz kapaklarını örten bantlar olacaktır. Bunlar görmenizi engellemez. Göz çevresine işlem sonrası ödemi kontrol etmek amacıyla soğuk uygulaması yapılır. Bu önlemlere rağmen, göz çevresinde şişlik ve morluk oluşabilir. Bu şişlik ve morluklar ilk 2 gün artarak seyreder. 3. günden itibaren giderek azalmaya başlar. Erken dönemde arnika krem başlanması morlukların daha çabuk geçmesine yardımcı olur. Özellikle işlem sonrası ilk saatlerde, göz kapaklarını örten bantlar üzerinde sızıntı, hafif kanamalar görülebilir. Efor, öksürme, hapşırma bu şikâyetleri artırır.

İşlem sonrası dinlenirken birkaç yastıkla başın yüksekte tutulması ödemin daha az olmasına yardımcı olur. İşlem sonrası ilk günlerde, göz çevresinde gerginlik, batma, yanma şeklinde şikâyetler olabilir. Basit ağrı kesicilerle bu şikâyetler giderilebilir.

İşlem sonrası 3. günden itibaren göz çevresindeki ödem azalmaya başlar ve aktiviteler arttırılabilir. İşlem sonrası 5. günde göz çevresindeki bantlar ve dikişler alınır. Bir 5 gün daha kalmak üzere göz kenarına ufak bir bant daha konulabilir. Aynı gün göz çevresinin yıkanmasına ve göz kapaklarına nemlendirici uygulanmasına izin verilir. Bu işlemleri yaparken özenli olunmalı, sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Göz çevresindeki bantlar ve dikişler alındığı zaman, sararmaya başlamış mor alan ve sınırlı bir şişlik doğaldır. Bunlar gün geçtikçe azalır ve hafif makyajla gizlenebilir. İşlem sonrası ağır sporlardan, solaryum, sauna, güneş banyosu buhar banyosu gibi ödem arttıran uygulamalardan 6 hafta boyunca kaçınılmalıdır,

İşlem sonrası ilk haftalarda, sabahları uyanıldığında gözlerin şişmiş olması son derece sık rastlanan bir durumdur. Gün içinde bu şişlik giderek azalır. İlk haftalarda rüzgâr ve güneşe maruz kalınmasına bağlı olarak gözlerde gerginlik, batma ve sulanma olabilir. Bu durumu önlemek için güneş gözlüğünden faydalanılabilir.

Göz kapağı ameliyatı sonrası iz kalır mı ?

Göz kapağı ameliyatı sonrası genel olarak belirgin iz kalmaz. Üst göz kapağı kıvrımında, alt göz kapağında, kirpiklerin altında, ince, pembe bir çizgi ilk haftalarda dikkati çekebilir.

Göz kapağı cerrahisi için uygun  aday kimlerdir. ?

İyileşme sürecini olumsuz etkileyecek tıbbi rahatsızlığı olmayan sağlıklı bireyler

Ciddi göz problemleri olmayan kişiler

Göz kapağı estetiği sonrası iyileşme süreci nasıldır?

Çoğu hasta 10-14 gün içinde iyileşme sürecini tamamlar. Bununla birlikte, tam olarak iyileşme birkaç ay sürebilir.

Göz kapağı cerrahisinin ardından şişlik ve morluklar ortadan kalktıkça göz kapaklarının şekli ortaya çıkar; yüz daha dinç ve genç bir görünüm kazanır.

Göz kapağı estetiği sırasında, yağlandırıcı merhem ve soğuk kompresler uygulanabilir ve bazı durumlarda prosedürünüz tamamlandıktan sonra gözleriniz gazlı bezle gevşek bir şekilde kapatılabilir.

Gözlerinize nasıl bakılacağını, ilaçların iyileşmeye yardımcı olması ve enfeksiyon potansiyeli, ameliyat yerinde veya genel sağlığınız için dikkat etmeniz gereken özel endişeleri ve tedaviyi takip etmek için nasıl kullanılacağını içerebilecek özel uygulamalar verilecektir.

İyileşme sürecinde ilk olarak ilaç, soğuk kompres ve merhem ile kontrol edilebilen bazı şişlik, çürük, tahriş, göz kuruluğu gibi rahatsızlıklar olabilir. Kesi yerinde tahriş de mümkündür.

İyileşme işlemi tamamen tamamlanana kadar çalışkan güneş koruması ve siyah renkli güneş gözlükleri kullanmalısınız.

En Çok Okunanlar

Obezite Cerrahi
Mide Tüpü
Mide Balonu